Title 10 › Subtitle A — General Military Law › PART II — PERSONNEL › CHAPTER 81 — CIVILIAN EMPLOYEES › § 1586
Congress requires the Defense Department and each military department to run programs that let certain civilian employees move between jobs overseas and jobs in the United States. The departments may grant a right to return to a U.S. position to a civilian employee who had a career-conditional or career appointment, was sent overseas at the department’s request, finished the overseas tour satisfactorily, and asked to return within 30 days after finishing. A Secretary may waive the finish-or-apply rules when fairness or the public interest requires it. When the return right is used, the employee keeps the same seniority, status, and tenure they had before going overseas and must be placed within 30 days after being known to be available. They go back to their old job if it still exists. If not, they are put in a vacant or new continuing job in the same area with equal grade, pay, and benefits. If none exist, the department must create a temporary job for up to 90 days with pay and grade no lower than before. If a permanent job opens within 90 days they move into it; if not, they are reassigned or separated under Office of Personnel Management rules to carry out sections 3501–3503 of title 5. Employees who are displaced by a returning worker get similar protections. The President can treat Alaska or Hawaii as if they were overseas for these rules. "Rotation" means the move abroad and return. "Grade" means the pay grade used for the employee.
Full Legal Text
Armed Forces, Source: USLM XML via OLRC
Legislative History
Reference
Citation
10 U.S.C. § 1586
Title 10, Armed Forces
Last Updated
Sep 22, 2026
Release point: 119-110